Zoeken
  • Desiree

Een leven dat je blij maakt

Bijgewerkt: 2 dec 2020

Ik vind het heerlijk: plannen maken. Eén van mijn favoriete bezigheden is een nieuwe week- en dagindeling voor mezelf maken. Op welke dag doe ik wat, en wanneer heb ik vrij. Heerlijk!

Niet dat ik me eraan hou. Ik geloof niet dat dat ooit is gelukt. Maar het bedenken ervan en het tekenen, en vervolgens op mijn prikbord hangen. Daar krijg ik nou voldoening van.

Het is een vreemde tic van me: het verlangen om ‘een nieuw leven te beginnen’. Dat gebeurt me ook nogal eens als ik kleding koop. Ik zie een kledingstuk in een etalage en ik denk: “ja, lekker zigeunerachtig. Dat wordt mijn nieuwe stijl!”

Of: “chic en sexy dat mantelpakje! Zo ga ik leven.”

Het zal je niet verbazen dat ik het vervolgens niet aantrek. Want ik ben nog steeds dezelfde gebleven.

Nu las ik een tijdje terug: Opgeruimd, van Marie Kondo.

Jeetje, wat een boek, wat een wijsheid!

Marie Kondo ruimt al op vanaf dat ze kan lopen. Daarin heeft ze ontdekt wat wel en wat niet werkt.

Haar methode, die ze de KonMari-methode noemt, bestaat uit twee stappen:

1. Bewaar alleen de spullen waar je blij van wordt. Doe de rest weg.

2. Zoek voor de bewaarde spullen een opbergplaats.

Inmiddels bij veel mensen bekend.

Klinkt simpel. Is het ook.


Ik kan lang schrijven over haar methode, maar waar het mij om gaat is dat ik dit principe ook toepas op alle andere aspecten van het leven. De leidende vraag bij alles waar het kan is: word ik er blij van?

De uitnodigingen die ik krijg voor feestjes, verjaardagen, etc.: word ik er blij van? Zo nee, dan ga ik er niet heen.

De dingen die ik van plan ben te doen: word ik er blij van als ik er aan denk? Vaak merk ik dat het antwoord nee is, maar dat ik vind dat ik het moet doen, uit verplichting, of schuldgevoel, of omdat ik denk dat een ander er op rekent of omdat ik het nou eenmaal altijd doe. Dat zijn allemaal geen plausibele redenen. Geen recept voor geluk. Zonder meteen asociaal te worden, kun je vaak kiezen voor jouw sparkle of joy. Daar word je een leuker, blijer mens van. Vindt je omgeving ook fijn.


Dit selecteren gaat voorbij aan het denken: het is voelen. Bij je spullen laat je ze door je handen gaan om te voelen of het je blij maakt.

Het mooie is dat je je hierdoor gaat omringen door spullen, mensen, bezigheden die echt bij jou passen. Je wordt zelf duidelijker. Jouw Zelf wordt duidelijker. Je wordt meer van jezelf.

Marie Kondo beschrijft dat sommige klanten ander werk zijn gaan doen, na de opruimfase. Of zijn gescheiden. Of verhuisd.

Ik kan me dat goed voorstellen.

Het is meer dan een opruimmethode, het getuigt van respect voor precies de goede spullen voor jou. Niet meer en niet minder.

Je bedankt de spullen die je weg doet voor wat ze voor je hebben betekend.

Daarna ga je veel minder kopen, minder verzamelen. Je neus voor wat jij nodig hebt om je goed te voelen wordt verfijnder, preciezer afgesteld. Er kan een frisse wind waaien door je huis en je leven omdat er ruimte ontstaat.

Ik laat dus nu die leuke zigeunerjurk hangen. En dat sexy mantelpakje. Ik weet precies wat ik in mijn kast heb liggen, want zoveel is het niet. En stuk voor stuk zijn het spullen waar ik blij van word. Ik doe mijn kastdeur open, en kijk: daar liggen ze: de zachte truitjes, stoere jeans en elegante sandalen.

In de boekenkast staan alleen nog dierbare en inspirerende boeken.

Ik heb heel wat dozen met spullen bedankt. Ze mogen nu andere mensen blij maken. Laat het stromen.

Zo leid ik het leven dat NU bij me past, selecterend op gevoel.

Dat leven kan ik niet bedenken. Ik kan het ook niet helemaal plannen.

Haar methode is een manier om te voelen en te kiezen wat NU van waarde voor me is. En alle Nu’s bij elkaar vormen samen een leven.#blij #meerjezelfworden #mariekondo #coaching


1 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven