Zoeken
  • Desiree

Wat ben jij gaan geloven over jezelf?

Bijgewerkt: 2 dec 2020

Wat we geloven over onszelf is de bril waardoor we naar onszelf kijken. Het kleurt je waarneming. Geloof je dat je mooi, waardevol en geliefd bent, dan beïnvloedt dat hoe je je voelt en gedraagt. En dus hoe anderen op je reageren.

Philipp werkte graag. Hij vond het heerlijk om zijn energie en zijn ideeën in zijn werk te steken en genoot van het inkomen dat hem en zijn gezin zekerheid gaf. Jarenlang werkte hij 40 à 50 uur per week. Toen hij de middelbare leeftijd naderde, merkte hij dat zijn conditie minder werd. De huisarts raadde hem aan om te gaan sporten. Na enige weerstand kocht hij een mooie fiets en dure fietskleding en fietste hij zich tweemaal per week in het zweet. Toch wrong er wat bij Philipp. Hij wist niet wat het precies was, maar hij werd 's nachts wakker en kon dan niet meer slapen. Hij genoot niet meer zo van zijn gezin. Hij voelde afstand tot zijn vrouw.


Sanne groeide op als oudste dochter. Toen zij 8 jaar was gingen haar ouders uit elkaar na jarenlange strijd en spanning. Sanne was een meisje dat zich aanpaste en onzichtbaar maakte. Op school was ze een voorbeeldige leerlinge. Ze lette goed op, maakte haar huiswerk en was nooit vervelend. Na haar studie rechten kreeg zij al snel een goede functie in het bedrijfsleven. Omdat ze haar werk goed deed en makkelijk in de omgang was, was ze geliefd bij haar werkgever die haar snel liet opklimmen in het bedrijf. Op een dag kwam Sanne niet op haar werk. En ook de volgende weken en maanden bleef ze thuis. De huisarts constateerde een burn-out.


Bij Jolien was het altijd gezellig. Ze bood haar man en kinderen een gastvrij thuis. Iedereen was altijd welkom en ze genoot van het zorgen en van de reuring. Vriendjes, vriendinnetjes, een nichtje dat bleef logeren, een oppashond, voor Jolien was niets te veel. Toen de kinderen het huis uit gingen en haar man steeds vaker van huis was voor zijn werk, kreeg zij last van depressieve klachten. Aanvankelijk weet zij het aan de overgang, maar de klachten bleven. Ze zei tegen zichzelf dat ze zich niet zo moest aanstellen. Maar ook dat hielp niet.

Sanne, Jolien en Philipp staan op een bepaalde manier in het leven. Ze hebben een strategie ontwikkeld, die waarschijnlijk al in hun kindertijd is ontstaan. De manier waarop iemand leeft, heeft alles te maken met de overtuigingen die je hebt over jezelf en over de wereld.

Bij Philipp passen overtuigingen als: ik moet hard werken om een goede echtgenoot en vader te zijn ik leef om te werken


Bij Sanne zouden overtuigingen kunnen zijn: Ik moet mijn best doen ik mag niet tot last zijn ik mag geen fouten maken mijn behoeften doen er niet toe


Jolien zou als onbewuste overtuigingen kunnen hebben: als ik voor anderen zorg, ben ik waardevol ik mag geen Nee zeggen wat ik zelf nodig heb, is niet belangrijk ik moet altijd sterk zijn


Dit soort overtuigingen beïnvloeden je gezondheid, je relaties, je eigenwaarde en je werkprestaties. Overtuigingen hebben we allemaal. Ze vormen de basis van je acties en je reacties. Sommige overtuigingen zijn heel behulpzaam. Maar anderen, zoals in de voorbeelden hierboven, belemmeren je om vrij, ontspannen en vol zelfvertrouwen te werken en te leven.


Hoe zou hun leven veranderen als ze zouden geloven dat ze hun eigen behoeften mogen uiten, dat ze hulp mogen vragen, dat ze mogen genieten en luieren zonder schuldgevoel?

Je zou overtuigingen kunnen zien als de software van onze geest. Het is het fundament van waaruit je leeft.


Hoe ziet jouw leven eruit? Wat geloof jij diep van binnen over jezelf? Voel je je waardevol en geliefd? Mag je genieten en luieren? En wat ben je gaan geloven over de wereld? Ben je vol vertrouwen en ervaar je hulp? Ervaar je overvloed en mag jij die ontvangen?

Beeldmateriaal trekt de aandacht. Gebruik een afbeelding en ondertitel om je bericht beter over te brengen.

#overtuigingen #coaching #burnout #resetten


0 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven